Egy esküvő megtervezése 10 lépésben

Egy esküvő megtervezése 10 lépésben

Az esküvő valószínűleg az egyik legnagyobb esemény, amelyet valaha is meg kell szervezni egy ember életében!

Az alábbi 10 egyszerű lépés segít elindulni, ezek kibontásával könnyebb lesz a feladatokon végighaladni.

1. Élvezzétek!
Milyen érzés, amikor két ember IGEN!-t mond egymásnak? Csodás! Ezt meg kell élni, elmerülni benne, hagyni, hogy az érzelmek hullámozzanak!
Ekkor van az ideje annak, hogy visszaemlékezzünk, honnan is indult el mindez.
Ekkor van az ideje annak, hogy kényeztessük magunkat, egymást, ezzel is még különlegesebbé téve az elköteleződést.

2. A nagy hír megosztása
Egy szülőnek a legnagyobb öröm, ha boldognak láthatja gyermekét! Először nekik kell elmondani ezt a csodás dolgot és időt kell nekik hagyni, hogy ők is kiélvezhessék ezt a boldogságot!
Persze ne feledjük, hogy olyan területeken, ahol bizonyos hagyományok, szokások vannak, azoknak meg kell adni a módját. Ez már a leánykéréssel is elkezdődhet, amikor sok helyen a fiú kikéri a lányt a szüleitől, engedélyt kér a házassághoz.
Ezután jöhetnek a rokonok, barátok, ismerősök. Ha sokáig akarunk „fürödni” a közös „örömködésben”, élvezni a gratulációkat – és nem utolsó sorban nem belefáradni – készíthetünk egy tervet, hogy kinek mikor és hol mondjuk meg a nagy hírt.

3. Egy fontos „utitárs”
Vegyetek egy naplót, vagy nyissatok egy közös használatú file-t, de akár egy online naplóban vagy egyszerű honlapban is gondolkodhattok, amiben részletesen megtervezhetitek, nyomon követhetitek a feladatokat és megvalósításukat. Később kedves olvasmány, szép emlékkönyv lehet belőle.

4. Világgá kürtölés
Az internet korában élve számtalan lehetőség nyílik arra, hogy csak úgy elmondjuk a nagyvilágnak az egybekelést. Fotók, szövegek, ábrák mind-mind kíváló lehetőséget nyújtanak erre, legyen szó a közösségi oldalakról vagy egy saját esküvői oldalról.

5. A nagy pillanat napja
Mivel az esküvő megtervezésének legfontosabb sarokpontja az időpont kiválasztása, ezzel kell kezdenetek a szervezést. Hisz legyen szó egyházi, világi esküvőről, illetve az azt követő ünneplésről, mind az időpont, mind a helyszín kiválasztását már jó előre ki kell jelölni!

6. Stílus
Másik fontos és mindenre kiható dolog a stílus. Ennek kiválasztása nem egyszerű feladat! Utána lehet nézni az aktuális trendeknek is, de érdemes alaposan végiggondolnotok: milyen szerepben, szituációban, környezetben éreznétek jól magatokat. Legyen sikkes? Bohém? Elegáns? Népies? Vintage? Luxus? Minimalista?

7. Pénztárca
Valljuk be a stílust nagyban meghatározza a költségvetés, nem mindegy mennyi áll már rendelkezésre illetve mennyit tudtok havi megtakarításból, plusz forrásokból fedezni.
Beszéljetek minden szülővel, és kérdezzétek meg tőlük, hogy szeretnének-e hozzájárulni az esküvőtökhöz. Ha igen, akkor mivel és hogyan. Tudjátok meg részletesen, mennyit szeretnének adni nektek, vagy milyen konkrét dolgokat szeretnének fizetni vagy mit tudnak adni pénz helyett.
Addig nyújtózkodjatok, amíg a takarótok ér! – vagyis kerüljétek az adósságot.
Mivel a házastársak leginkább a pénz miatt harcolnak, miért kezdenétek el a közös életeteket adóssággal?

8. Kíséret
Kísérőitekre sokkal több hárul, mint hogy egyszerűen csak mellettetek álljanak az esküvő napján. Itt az ideje, hogy bevonjátok őket.
• Ki lesz a két tanú?
• Lesznek-e és hányan a koszorúslányok és kísérőik?
• Lesz-e sziromszóró, gyűrűhordozó stb.
Ezek a közelben laknak és folyamatosan tudnak-e segíteni a szervezésben, ha szeretnétek, vagy csak az esküvő napján fogják ellátni feladataikat?

9. Helyszín
Sok szertartási illetve rendezvény helyszínt már egy évvel korábban le kell foglalni, tehát minél előbb kezditek meg a keresést, annál valószínűbb, hogy megkapjátok azt az időt, dátumot és költséget, amelyet terveztetek.

10. A segítség
A sikeres menyasszony és a vőlegény nem egyedül tervezi esküvőjét – segítséget kapnak!
Ez a segítség érkezhet a rokoni, baráti, ismerősi körből, olyanoktól, akik már túl vannak egy ilyen sikeres esemény lebonyolításán.
A volumentől, stílustól függően megfontolhatjátok esküvőtervező vagy tanácsadó bevonását. Különösen akkor, ha elfoglaltak vagytok, nem vagytok jártasak rendezvény szervezésben, vagy csak nem akartok ezzel foglalkozni egy szakember felbecsülhetetlen értékű lehet az ideális nap összeállításában, és gyakran pénzt takaríthat meg nektek.

Most, hogy meghoztátok ezeket a döntéseket, szilárd alapokkal rendelkeztek az esküvőtökhöz! Persze még sok-sok feladat és dolog vár rátok, például ruhák, szmokingok, virágok, zene, ajándékok, vacsora, de ezekről következő cikkünkben olvashattok majd…